Filmari Video - Sonorizari - Fotografii


Navigation

Prima pagina
Servicii video
Sonorizari
Servicii foto
Alte servicii
Colaborari
Contact



Contact

Tel. fix 6671441
Tel. mobil 0722578097
e-mail  
office@digital-point.ro

 

Site-uri partenere

 

Totul despre DviX

 

un articol de Alexandru Stanescu

Ce poate fi mai la moda decat formatul DivX? Aparut in urma cu 4-5 ani, a revolutionat conceptul de multimedia. A facilitat trecerea filmelor de pe diverse suporturi in format digital, bazandu-se pe puterea de calcul din ce in ce mai mare a calculatoarelor personale moderne. S-a raspandit, spre nemultumirea unora, de pe o platforma pe alta, trecand de pe sistemele de operare Windows spre Linux, Mac OS si apoi catre aproape toate celelalte sisteme de operare. Si in tot acest timp s-a maturizat, evoluand de la un codec obscur si aflat la limita legii, la un codec standard, care a dat numele sau unei intregi clase de codecuri.

Istoria formatului Divx

Cel mai des se spune "Am un film in format DivX", desi, la drept vorbind, codecul DivX nu este singurul de genul lui. O intreaga suita de codecuri precum Divx, Xvid, nAvi, 3ivx, bazate pe standardul MPEG4, sunt astazi denumite generic DivX de catre cei mai putin cunoscatori. Si toate acestea pentru ca liderul revolutiei a fost DivX. Istoria lui este destul de simpla. Motion Picture Experts Group - o grupare dedicata cercetarii in domeniul multimedia digital, creatoarea clasicului standard MPG, utilizat in deja demodatele VideoCD-uri, si MPEG2, utilizat in tehnologia DVD, a dorit crearea unui nou standard video care sa permita distribuirea de fisiere video de foarte buna calitate live prin intermediul Internetului. Pentru aceasta era necesar sa fie creat un nou standard care sa reduca la maximum posibil dimensiunea unui fisier video. Din aceste restrictii s-a nascut standardul MPEG4, care a surprins prin calitatea imaginii oferita, comparativ cu dimensiunea fisierului. Pentru prima oara un film intreg putea incape pe un banal CD de 700Mb. In aplicarea standardului MPEG4 se dorea impunerea de restrictii, asemenea fratelui sau mai varstnic, MPEG2, ce permitea codificarea continutului pentru a aplica bine cunoscuta restrictie a zonelor DVD. Un grup de programatori insa a sesizat potentialul enorm al tehnologiei si a modificat codecul original MPEG4 de pe platformele Windows, pentru a scoate toate limitarile. Si, pentru a ironiza intentiile creatorilor codecului original, ce doreau sa restrictioneze modalitatile de utilizare ale codecului lor, l-au numit DivX ;-), dupa un sistem de inchirieri de filme denumit Divx ce existase cu ceva vreme inainte in Statele Unite si care isi incheiase scurta cariera de nici doi ani cu un esec rasunator.

Ce este codarea?

Un fisier video contine doua componente: imaginea si sunetul. Rezolutia PAL standard prevede o definitie de 768x576 puncte si o frecventa a cadrelor de 25 FPS (frames per second). Printr-un calcul matematic simplu putem observa ca informatia bruta pentru o singura secunda de inregistrare video digitala necomprimata, fara a pune la socoteala si sunetul, ar fi necesari mai bine de 160MB spatiu de stocare, pentru un minut mai bine de 9,6GB, iar pentru o ora un gigantic 576GB de spatiu. Ajunge sa mentionam ca la ora actuala a ora actuala cel mai incapator hard disk IDE destinat PC-urilor produs la ora actuala este de 500 GB si costa o mica avere. Atunci a trebuit inventata o metoda de codificare a informatiei intr-un fel care sa permita stocarea ei pe suporturile existente, fie ele magnetice sau optice.

Cum se face codarea

O privire mai atenta la structura fiecarui cadru a relevat anumite aspecte care prezentau oportunitati nesperate pentru lumea digitala. Aproape niciodata tranzitia de la un cadru la altul nu este brusca. Cu fiecare cadru are loc o modificare, in anumite locuri, a cadrului anterior. Asa s-a ajuns la conceptul de "Key Frame" (cadru cheie) sau "I-Frames", si "Delta Frame" (cadru diferenta) sau "P-Frames". S-a constatat ca un fisier video poate fi construit pornind de la un cadru de inceput - key frame - foarte similar cu o fotografie JPEG, si apoi prin modificari succesive aplicate acestuia. De aici si denumirea de delta frames - cadre diferenta, dupa cum am invatat cu totii la matematica semnificatia literei grecesti delta. In practica insa, pentru a facilita cautarea intr-un fisier video, fisierul video a fost construit din serii de pachete alcatuite din key frame-uri urmate de un numar de delta frames. Altfel, cautarea intr-un fisier video ar fi presupus trecerea prin toate delta frame-urile de la inceputul filmului si pana la pozitia solicitata, lucru care ar fi echivalat cu urmarirea filmului. Problema care mai ramanea de rezolvat era de a adapta rutinele de decodificare a informatiei astfel incat aceasta sa poata fi facuta in timp real de calculatoarele medii.

Cum se poate face codare?

Pentru a coda un fisier video ai nevoie de doua lucruri esentiale. Un editor video si un codec cu care sa faci codarea. Daca nu vrei sa umbli in lungul si in latul Internetului dupa un codec anume, poti rezolva problema mai simplu. Poti instala un pachet de codecuri, precum Nimo Codec Pack sau ACE Mega CoDecS Pack. Atentie insa, unele codecuri venite cu aceste pachete pot fi mai vechi decat cele existente la tine pe calculator si pot genera unele incompatibilitati intre versiunile de codecuri si sistemul tau.
Pentru o editare video primara, si mai precis pentru o codare a fisierelor mai vechi in economicul format Divx poti folosi mai multe editoare video. Dintre ele se distinge totusi unul aparte: VirtualDub. Dintre calitatile care il recomanda putem mentiona usurinta in utilizare si faptul ca este un exponent al curentului Open Source, deci gratuit. Programul este rezultatul muncii pe cont propriu a unui student nemultumit de optiunile pe care le avea in fata in ceea ce priveste captura si editarea video. De atunci a lucrat permanent la dezvoltarea acestui program, dezvoltand, dupa parerea multora, cel mai bun program gratuit de acest fel. VirtualDub iti permite sa deschizi fisiere de tip MPG si AVI, cu conditia ca pentru fisierele AVI sa fie instalate decodoarele care sa permita "citirea" lor, sa tai, sa lipesti sau sa codezi fisiere din diferite formate in mult adulatul DviX.

 

>Prima pagina<

Afaceri



© Copyright 2008. Digital Point Design. All Rights Reserved.